Tien jaar ‘strategisch coachen’


Tien jaar geleden verscheen van de hand van Maarten Kouwenhoven ‘Het Handboek Strategisch Coachen’. Maarten Kouwenhoven is een Nederlandse TA professional van het eerste uur. Meer dan veertig jaar geleden was hij een van de oprichters van ANITA, de voorloper van de TA academie. Maarten Kouwenhoven is als docent verbonden aan de TA academie. Ter gelegenheid van tien jaar ‘strategisch coachen’ vierde hij 24 november jl. feest met een bijeenkomst waar de coachmatrix centraal stond:

Bij 1. activeer je de Volwassene, bij 2. het Kind, bij 3. de Ouder en bij 4. alle ego-toestanden.

Verschillende inleiders daagden de aanwezigen uit de coachmatrix op eigen wijze toe te passen. Gunther de Bin bijvoorbeeld gebruikt de matrix in zijn werk met mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Binnen de groep mensen met een LVB zijn grote verschillen, alleen al wat betreft het IQ. Toch kun je zeggen dat de Ouder ego-toestand niet of nauwelijks aanwezig is waardoor het waarden- en normenkader fragiel is. Verder is de Volwassene (het logisch denken) heel beperkt. Noodgedwongen leven zij vooral vanuit hun Kleine Professor (de Volwassene in het Kind). De Bin gaf indrukwekkende voorbeelden van contact maken op Kind-niveau om pas daarna, als er voldoende veiligheid is, de mogelijkheden aan te boren, die er in de Volwassene en de Ouder toch zijn. Joyce Korver vertelde over toepassing van de matrix bij mediation in een juridische context. Juliette Lampers-Kouwenhoven zette de deelnemers aan het werk met playmobil poppetjes en ‘zorgend confronteren’, waarbij je heel snel de coachmatrix doorloopt.

Maarten Kouwenhoven zelf zette een volgende stap: hij zocht naar nieuwe manieren om zijn kennis over te dragen. Vanuit het idee: ‘we staan in Nederland allemaal heel veel in de file’ bedacht hij de TA podcast. Gesproken kennis van de TA die je tot je kunt nemen terwijl de matrixborden boven de snelweg op 50 staan. Het fragment over gevoelens dat hij als voorproefje liet horen smaakt naar meer. Het is het begin van een online platform dat volgend jaar wordt gelanceerd.

Kouwenhoven, M., 2016 – 5e druk [2007], Het Handboek Strategisch Coachen, Amsterdam: Boom uitgevers