De​ ​herbeslissingsmarathon​ ​in​ ​een​ ​notendop


Aateke

Dinsdagavond stond het op mijn kastje, het bewijs van deelname aan de herbeslissingsmarathon. 15 uur praktische TA leergang; 15 uur intensief werken in de praktijk, om met en van elkaar te leren. Dat certificaat staat voor zo ontzettend veel meer. Ik nam mijn eigen herbeslissing met als doel iets in mijn leven anders te gaan doen. Met mij nog 14 anderen. Bij elke herbeslissing van een ander kreeg mijn eigen herbeslissing meer vorm, kreeg ik hem scherper in beeld en werd hij steeds concreter. In de ene casus herkende ik iets van mezelf, in een andere minder. Bij een volgende voelde ik twijfel en een latere bracht me krachtige zekerheid. In de veiligheid die Mil en Sonja creëerden hebben de persoonlijke verhalen en herbesluiten van alle deelnemers mij geholpen een mooi eigen herbesluit te nemen. In twee dagen werd een extra basis gelegd voor verdere ontwikkeling. Het was warm, speciaal, verrijkend.

Martin

De herbeslissingsdagen met Mil en Sonja Rosseau heb ik persoonlijk ervaren als “de snelweg naar de diepte”. Wat mij betreft zijn we daarmee namelijk beland in het hart van de Transactionele Analyse. Want onze dieper gelegen besluiten, bijvoorbeeld over hoe we naar de wereld, onze medemens of onszelf kijken, vormen onze overtuigingen, sturen ons gedrag, onze gevoelens en ook onze communicatie. En vaak zijn we ons daar niet van bewust… Ik vond het bijzonder om zo snel met elkaar als groep de onderlinge intimiteit en kwetsbaarheid te ervaren. De persoonlijke thematieken die werden ingebracht door de deelnemers, werden vervolgens door Mil en Sonja op een uiterste veilige, respectvolle en liefdevolle wijze tegemoet getreden. Daarmee ontstond voor alle deelnemers veel permissie en protectie. Wederom dus de kracht van groepswerk ervaren; ook als toehoorder maak je bij een herbeslissingswerk door een andere deelnemer geregeld herkenning en/of verdieping bij jezelf mee. Een aanrader!

Gabrielle

Om in twee dagen een groep maximaal uit te nodigen tot en te begeleiden bij het nemen van herbesluiten die levens veranderen vraagt allereerst heel veel liefde, ervaring, scherpte en compassie. Mil en Sonja namen ons mee in een intiem en intensief groepsproces van spiegeling, heling en opties. Het klinkt wellicht simpel, maar om als contract voor een herbesluit echt de zin ‘what do you want to change today’ als uitgangspunt te nemen bleek zeer krachtig. Zo hebben sommige deelnemers bijvoorbeeld eerst hun ‘escape hatches’ gesloten. Om een herbesluit ook daadwerkelijk in de groep te verwoorden en hierin gesteund te worden is een verankering van het genomen besluit. Het was ingrijpend, ontroerend, en enorm inspirerend om hieraan deel te nemen. Als individu en als professional. Mijn leven is na deze workshop niet meer hetzelfde als daarvoor. Ik kan het iedereen aanraden: grijp deze kans!

Maarten

Wat ben ik blij dat ik heb deelgenomen aan de redecision marathon van Mil en Sonja. Het waren twee dagen die voor mij als fundamenteel voelden. In een warme en veilige omgeving was ruimte voor diep individueel onderzoek en herbeslissingen op vaak existentieel niveau. Mijn eigen herbeslissing voor de groep heb ik als wezenlijk ervaren en gaf mij ruimte en helderheid. Ik heb met veel bewondering gekeken naar de manier waarop Mil en Sonja de individuele processen begeleidden en heb daarin, als therapeut in opleiding, ook veel leermomenten gehad. Ik heb veel verbinding gevoeld met de groep en voelde al snel permissie om twee dagen lang mijzelf te kunnen zijn in mijn kwetsbaarheid en kracht. Ik kan de marathon iedereen warm aanbevelen.