Henk Tigchelaar


Henk Tigchelaar is internationaal erkend opleider en supervisor in de TA (PTSTA) op het gebied van educatie. Daarnaast is hij opgeleid als musicus en docent. Hij heeft ruim 35 jaar onderwijservaring. Hij is als opleider verbonden aan een tweejarige masteropleiding voor leidinggevenden in het onderwijs. Verder coacht Henk (management)teams en individuen in het onderwijs en de kunstsector. Hij werkt vanuit zijn eigen bureau FocusConsult. Zijn specialiteit is het begeleiden van verander- en leerprocessen in organisaties. Hij gebruikt daarbij de TA om mensen vanuit een ‘Ik ben OK/Jij bent OK’ attitude uit te nodigen hun autonomie op te pakken en vorm te geven. Hij is ook gecertificeerd als Investor in People adviseur en als Birkman consultant. Henk is aan de TA academie verbonden als opleider.

Je kunt Henk bereiken via henk@ta-academie.nl

Wat inspireert je het meest bij het lesgeven in de TA?

Wat mij bij het opleiden inspireert is dat de TA mensen raakt! Dat de TA over jou en mij gaat, waardoor we elkaar echt kunnen ontmoeten.

Wat was jouw allereerste kennismaking met de TA?

Mijn eerste kennismaking was in de jaren tachtig bij de opleiding Leerlingbegeleiding en Schooldecanaat. Het thema ‘script’ raakte mij toen diep, omdat ik voor het eerst begon te begrijpen dat dingen in mijn leven niet toevallig gebeurden, maar bovenal te maken hadden met mijn eigen levensverhaal.

Wat maakte dat je besloot er verder in door te gaan?

Aanvankelijk besloot ik niet om door te gaan met de TA en ontwikkelde ik me verder in de NLP. Ik ben naar Amerika gegaan en daar heb ik de Master University bij Anthony Robbins gevolgd. Ik heb daar veel geleerd, maar uiteindelijk miste ik diepgang. Toen heb ik de keus gemaakt om de TA weer op te pakken en voor mijn CTA examen te gaan. Vanaf dat moment had ik het gevoel thuis te komen.

Noem eens een hoogtepunt uit jouw TA opleiding

Dat was mijn mondeling CTA examen. Ik heb nog nooit in een examensituatie zo’n ‘Ik ben OK/Jij bent OK’ houding ervaren. Echt een feestje!

Wie is jouw belangrijkste TA leermeester geweest? Met andere woorden, wie was voor jou een belangrijk voorbeeld, iemand van wie je veel geleerd hebt? En wat leerde je?

Bij mijn eerste leermeester Piet Weisfelt heb ik veel over mezelf geleerd. Daarnaast zijn Julie Hay en Nelly Micholt voor mij van groot belang geweest. Bij Julie Hay leerde ik de TA concepten op een heldere en consistente manier in mijn werk toe te passen. Wat ik van Nelly Micholt heb meegenomen is haar mildheid gecombineerd met een grote mate van kennis van de TA. Zij is een belangrijke inspiratiebron in mijn CTA traject geweest.

Wat vind je een schaduwkant van de TA?

Ik denk dat er twee aspecten zijn die je als schaduwkant van de TA kunt benoemen. De TA is ontwikkeld in een klinische setting met de focus op ziekte. Ik denk dat de TA juist veel te bieden heeft als het gaat om gezondheid en ontwikkeling: je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden! Daarnaast wordt de TA nogal eens gezien als een rationeel model waarin de spirituele dimensies ontbreken. Misschien lijkt dit wel zo op het eerste gezicht. Ik ervaar dat niet zo. De basisaannames die aan de TA ten grondslag liggen ervaar ik zelf als een uiterst spirituele dimensie.

Wat vind je belangrijk om aan de studenten van de TA academie over te dragen?

Naast het doceren van TA concepten denk ik dat het overdragen van de TA veel kan betekenen voor je privé- en professionele leven. Wat ik echt belangrijk vind is het voorleven van de TA: in wie ik ben, in wat ik doe en hoe ik lesgeef!

Gebruik je de TA vooral in je professionele leven of heb je er ook in je privéleven profijt van?

Ik gebruik de TA zowel in mijn professionele als in mijn privéleven. Ik zie geen verschil. Ik beschouw de TA als mijn manier van leven. De filosofische uitgangspunten van de TA zijn daarbij mijn inspiratiebron.

Wil je nog iets anders kwijt over de TA in Nederland en wereldwijd?

Wat mij zo bevalt aan de TA is de ‘global community’. Ik heb regelmatig contact met collega’s uit Engeland, Zuid-Afrika, Duitsland en de Verenigde Staten. Tijdens conferenties zijn er zoveel mogelijkheden om in aanraking te komen met collega’s uit verschillende culturen. Dat vind ik een grote rijkdom en bron van inspiratie.