Dramadriehoek


Dramadriehoek Ta AcademieHet valt op dat heel veel mensen weleens hoorden van de Dramadriehoek (ook wel Karpmandriehoek genoemd naar de uitvinder ervan, dr. Stephen Karpman). Ze zijn enthousiast over de herkenbaarheid en toepasbaarheid van het model. Het valt ook op dat heel veel mensen niet weten dat de Dramadriehoek een kernconcept is uit de Transactionele Analyse (TA). Dat is jammer, want wie de Dramadriehoek weet te plaatsen binnen dit sociaalpsychologische model gaat er direct nog meer van begrijpen. De Dramadriehoek maakt onderdeel uit van de diepgaande Speltheorie uit de TA. Een paar opmerkingen daarover:

Het verschil tussen politiek spel en psychologisch Spel is het feit dat een psychologisch spel (TA) vaak onbewust wordt gespeeld. Binnen TA is een spel een serie van transacties die men uitvoert zonder het te willen en zonder het te beseffen. De set van transacties wordt in relaties vaak meerdere keren herhaald. Spelmatige transacties hebben altijd verborgen bijbedoelingen die leiden naar een voorspelbare uitkomst. Vaak blijkt dat mensen een (TA) spel spelen om de echte waarheid niet te hoeven zien.

Een laagdrempelige manier om Spel te analyseren is gebruik maken van de Dramadriehoek. In een Spelmatige serie transacties nemen de deelnemers minstens twee van de drie rollen op zich: Aanklager, Redder, Slachtoffer. Tijdens een Spel verwisselen de Spelers van rol, wat aanleiding geeft tot verwarring. Het eind van het Spel is bevestiging van wat je al wist over jezelf, de ander en/of de wereld waarin je leeft. ‘Dit gedoe bewijst maar weer eens dat …’.

De Dramadriehoek wordt soms uitgebreid door ook de rol van Omstander mee te nemen. Omstanders zijn de mensen die zeggen niet betrokken te zijn bij het Spel en daarom vinden dat ze ook geen verantwoordelijkheid hoeven te nemen. Echter door niet in actie te komen en op de tribune te blijven houden omstanders het Spel gaande.

Meer weten over transactionele analyse? Schrijf u dan in voor een van onze open dagen, workshops of opleidingen